ARTIKLAR

Lite te kan betyda så mycket...


56 000 flyktingar sitter fast i Grekland efter att Europa stängt sina gränser. amelias reporter Lina Norman åkte tillsammans med organisationen Team Sweden Volunteers till tältlägret i Atens hamn.


Läs vidare...


Lyssnarnas sommarpratare Tommy Ivarsson: "Min pojke fick somna in under sin stjärnhimmel"


I tre år stod han på transplantationslistan. Men Tommy Ivarssons son Jonathan fick aldrig de nya lungorna man hoppades på. Det enda Tommy kunde göra – innan han sa att det var okej att släppa taget – var att lova Jonathan att föra hans budskap vidare.


Läs vidare...

Gunnel Läckberg: ”Camillas pappa hade varit oerhört stolt”


Både turister och reportrar brukar vilja hälsa, ta en titt vid sjöboden och höra henne berätta anekdoter om dottern. Men det har Gunnel Läckberg, mamma till

deckardrottningen Camilla Läckberg, ingenting emot.

– Jag tycker att det är jätteroligt! Jag tycker om att träffa människor.


Läs vidare...


Felizia tog sig ur missbruket – tack vare fotbollen


Hon var så långt nere på botten man kan komma. Heroinmissbruket hade eskalerat och av Felizia Sandberg fanns inte mycket kvar. Men när livet såg som mörkast ut blev fotbollen hennes räddning.


Läs vidare...

Carl drabbades av en psykos


Han trodde att folk kunde läsa hans tankar och att övriga människor på avdelningen där han låg inlagd var skådespelare. Förra året gick Carl Engström, som länge tampats med ätstörningar, in i en psykos. Under flera månader levde han i en förvrängd verklighet.


Läs vidare...

Parets gemensamma framtid gick förlorad


De hade planerat att köpa husbil och resa runt i Europa – de hade drömmar och planer. Men när Bibi Langs make Malcolm diagnostiserades med Alzheimers sjukdom gick den gemensamma framtiden förlorad. 

– Alldeles i början sa en kurator ”Nu kommer det bli så att ni lever parallella liv”. Och det är precis så det blir.


Läs vidare...


"Jag var redo för en ny utmaning!"


Den tidigare tv- och radioprofilen Johar Bendjelloul utmanar sig själv genom att bli skrivande journalist, samtidigt förundras han över att numera ha en tonåring hemma. Han minns barndomens somrar i Algeriet och lever efter mottot ”var sak har sin tid”.


Läs vidare...


Fortesa levde sin dröm - och hamnade i kris


Som 18-åring blev hon känd som Roxana Nilsson i TV-serien Andra Avenyn. Men samtidigt som Fortesa Hoti levde sin dröm tappade hon bort sig själv. Idag, tio år senare, berättar hon öppet om hur hon mår – och har mått.


Läs vidare...

Magnus Skogsberg Tear sprider kunskap om självmord


Han hade inte verktygen för att hjälpa sin pappa. Men nu vill Magnus Skogsberg, vars pappa Gunnar tog sitt liv när Magnus var tjugo år, sprida kunskap kring självmord.

– Man vet mer nu, gällande hur man ser varningssignaler och vad man ska göra.


Läs vidare...

Michaela: "Min pappa blev mördad på midsommarafton"


”Små grodorna” hördes i bakgrunden – det var midsommarafton 2012. Men i stället för att dansa kring stången gick Michaela Wallin ensam runt, runt på en äng. En kort stund tidigare hade hon fått beskedet att hennes pappa Ingemar hittats död i sitt hus.


Läs vidare...

Polisen Ted blev knivhuggen i tjänsten


Bakifrån och utan förvarning knivhöggs han i nacken. Men polismannen Ted Eriksson tänker inte låta rädslan för att något liknande ska hända igen stoppa honom från att fortsätta göra det han brinner för – hjälpa andra människor.


Läs vidare...

Sevan firar treårsdagen i en container


Drygt ett år efter att treårige Alan Kurdis kropp spolades i land på en strand i Turkiet firar syriske Sevan Shekhi sin treårsdag i ett flyktingläger utanför Aten. Precis som Alan färdades Sevan i en av de livsfarliga båtarna – men Sevan hade turen att överleva. Nu är han en av över 57 000 flyktingar som är fast i Grekland.


Läs vidare...

Magnus Wennman: "Att journalister inte på något sätt är fredade, utan snarare måltavlor, måste man vara väl medveten om"


Fotografen Magnus Wennman brinner för att berätta. Hans bildserie ”Där barnen sover” har uppmärksammats världen över. Men ibland – med hustrun Elin och sonen Wile väntandes där hemma – tar jobbet honom till farliga platser.


Läs vidare...

Sista orden från dottern: "Mamma, vi landar fem i tolv"


De sa hejdå på skolgården, sedan fick hon aldrig se sin dotter igen. När Germanwingstragedin inträffade i mars 2015 – då andrepiloten avsiktligt kraschade flight 4U9525 från Barcelona i de franska Alperna – drabbades den tyska staden Haltern am See hårt. Bland de som dog fanns Annette Bless tonårsdotter Elena.


Läs vidare...

Sevans resa genom Europa


För ett år sedan firade han sin treårsdag i en barack i ett flyktingläger i Grekland. Nu bor syriske Sevan Shekhi åter i en barack, men i den tyska staden Recklinghausen. Sevan och hans familj flögs till Tyskland i februari i år – genom EU:s omplaceringsprogram.


Läs vidare...

Vi var där när det ofattbara hände


Ett år har gått sedan terrorattentatet i Stockholm. En händelse som orsakade stor sorg – men som även kantades av kärlek och en stark känsla av gemenskap. Allers har träffat tre personer som alla var på plats på Drottninggatan den 7 april 2017.


Läs vidare...

Sevan firade treårsdagen i en container – nu har han börjat i skolan


Då lekte han på rågfältet bredvid asylboendet, i full färd med att bekanta sig med det nya hemlandet Tyskland. När GP senast träffade syriske Sevan Shekhi var han fyra år och hade kort dessförinnan tillsammans med sin familj slussats vidare norrut från flyktingkrisens Grekland. Nu, två och ett halvt år senare, har Sevan gått sin första termin i tysk skola.

Läs vidare...

Lina Norman © 2017