När passionen blir droppen…

 

Han är en lycklig man. Nu. Men vägen dit har varit lång för Andreas Johnson. Efter ett hektiskt turnéliv utomlands var han helt tom.

– Det är lätt att köra slut på sig själv, och tråkigt att känna så när man befinner sig mitt i sin egen dröm.

 

 

 

”Jag kräktes när de sa att min son var död”

 

Birthes son Charlie valde att ta sitt liv en dag 2008. Sorgen har varit tung att bära. Men via Internet fick Birthe kontakt med andra föräldrar i samma situation.
 
 


"Jag har aldrig gett upp hoppet om att kunna gå igen"


Först dog flickvännen Josefine. Sedan körde Niclas Rodhborn av vägen och skadades så svårt att benen förlamades. Han var 19 år och kände att livet totalt saknade mening. Men Niclas lyckades hitta livsglädjen igen – och nu är han med i nya säsongen av SVT:s succéserie Mot alla odds.


 

 

”Mamma valde alkoholen framför mig”

  

Therese Eriksson, 21, växte upp med en missbrukande och psykiskt sjuk förälder. För VeckoRevyn berättar hon om de otaliga sveken, den ständiga oron – och hur hon idag har accepterat att ha en mamma ”till 50 procent”. 
 
 


Scott vill ha hundra fingrar!

Femårige Scott föddes med den ovanliga diagnosen Aperts syndrom. Nu hjälper läkarna honom med att skilja hans sammanväxta fingrar – en smärtsam procedur. Men Scott är en tuff liten kille.

 

 

Min son är spårlöst försvunnen sedan två år”

 

Situationen är fasansfull. För två år sedan försvann Kajs son. Sedan dess har han ägnat nästan alla vaken tid åt att försöka spåra Jacob, som var 20 år när han lämnade hemmet i familjens bil.

 

 

 

”Min sambo mördades inför mina ögon”

 

Tänk dig att en okänd man mördar din älskade. Tänk dig sedan att den okände mannen försvinner och som i en mardröm blir du själv anklagad för mordet. För fyra år sedan var det verkligheten för Tommie Karim, 24.

 

 

Vilma blåser såpbubblor på storebrors grav
 
I april 2009 förlorade lille Victor Sundberg kampen mot cancern och föräldrarna Sofie och Peter blev tvungna att hitta ett sätt att leva vidare. Men mitt i sorgen tändes ett nytt ljus i deras liv – på dagen nio månader efter Victors död föddes lillasyster Vilma. 
– Innan Vilma kom var det tyngre att gå till graven men nu kan vi ändå vara glada när vi är där, säger Sofie.


 

Toni jobbar som syskonstödjare på barnsjukhuset


I tio år har Toni Berisa jobbat som syskonstödjare på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg. Han spenderar dagarna med syskon till cancersjuka barn, tar dem ur sjukhusmiljön och får dem att känna sig sedda. Visst innebär jobbet en hel del sorg – men även så mycket glädje!

 

 

 

Maria - kriminell vid tolv års ålder

 

Maria Moraes, 20, kände sig aldrig som de andra barnen. Hon kände sig utanför - och framför allt kände hon sig arg. Hon slogs, skolkade, snattade, rymde och en dag när hon var tolv år stod hon där med kniv och luftpistol och krävde pengarna ur kassan. Men Unga KRIS blev räddningen för Maria och idag brinner hon för att hjälpa ungdomar som hamnat snett. 

 

 

 

Felicias lillasyster har leukemi

 

Att vara barn och ha en svårt sjuk syster eller bror innebär en vardag inte helt lik andra barns. Felicia Rööhs, fem år, vet hur det är. Hon kan bara vara med kompisarna på dagis när de är utomhus. Godnattsagan heter ”När Agnes fick leukemi”. Och ibland undrar hon om mamma och pappa älskar cancersjuka lillasyster Alva mer. 

 

 

Camillas dotter blev en pojke

 

För 17 år sedan födde Camilla Gisslow, 40, två tvillingflickor. Men redan vid fem års ålder sa den ena flickan att hon var en pojke. Det var början på en lång kamp för Camilla. Först för att själv förstå, och sedan för att få alla runt omkring att förstå och acceptera att flickan numera är en pojke. 
 
 


 

Nizama flydde krigets Bosnien

Kriget gjorde att hon blev tvungen att lämna allt – sitt hem, sin man, sitt liv. När kriget i Bosnien bröt ut hade Nizama Causevic inget annat val än att fly och tillsammans med sina två barn kom hon till Sverige – ett land hon aldrig varit i, där hon inte kände någon och där hon inte talade språket. Men i det nya landet lyckades Nizama förverkliga en av sina stora drömmar.

 

 

 

Henrik blev ensam kvar med lilla Tilda

 

När Anna dog i cancer blev Henrik Gustafson ensam kvar med dottern Tilda, 2 år. Efter sig lämnade Anna sin uppmärksammade blogg – en känslosam skildring av livet i dödens väntrum. 

– Tanken är att den ska bli en bok, som Anna önskade, säger Henrik.
 
 


"Mammas ultimatum till pappa märkte mig för livet"

John var bara tio år när hans mamma ställde ett ultimatum till hans pappa: om inte pappan ville ha barnen så fick socialen ta dem. Själv ville hon inte ha dem. John och hans tre år äldre bror Jonas växte upp med det bästa – och enda – alternativet: en missbrukande pappa. 
 

 

 
Ester fick ett nytt hjärta

 

Flera gånger har hon svävat mellan liv och död. Treåriga Ester Simonsson föddes med ett allvarligt hjärtfel och till slut var hennes enda möjlighet ett nytt hjärta. Hon sattes upp på väntelistan för transplantation och i april förra året kom det efterlängtade telefonsamtalet – Esters chans till ett nytt liv. 
 
 


Jorid överlevde Utöya


Ett år har hunnit passera sedan den fruktansvärda dag då 69 människor miste livet på norska Utöya. 21-åriga Jorid Nordmelan överlevde och idag kan hon trots allt le igen, något hon tidigare inte tillåtit sig. Men synen av döda och skadade människor glömmer hon aldrig.


 

linanorman © 2010